Zarándoklat Bodrogkeresztúrra: a lakosságszám csökken, az ingatlanárak nőnek

Megosztás

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, több tízezer ortodox zsidó érkezett a zempléni kistelepülésre, hogy megemlékezzen a magyar származású, világhírű rabbiról, Jesaje Steinerről. Az öt napon át tartó rendezvényt a rabbi Egyesült Államokban élő leszármazottai szervezték.

Yahrzeit (ejtsd: jórcájt). Így nevezik a jiddis nyelvben azt a zarándoklatot, melynek alkalmából egy már elhunyt, nagyrabecsült prominens személyiség sírjánál összegyűlnek a hívők, hogy megemlékezzenek róla és imádkozzanak hozzá. Jesaje Steiner tiszteletére a világ minden tájáról érkeztek zarándokok Bodrogkeresztúrra, hogy leróják tiszteletüket a csodarabbi emléke előtt, illetve, hogy a hitük szerint a sírjánál elmondott imáikkal és az ott elhelyezett ún. „kérő cédulákra” írt, elsősorban családjuk, valamint közösségük jólétére vonatkozó üzeneteik meghallgatásra találjanak.

– Körülbelül 50 ezren látogattak el ide, voltak akik csak 1-2 óráig maradtak, illetve voltak, akik akár több napig is. Igyekeztünk a látogatók élelmezéséről gondoskodni; a rabbiház közelében felállítottunk egy nagy, és több kisebb sátrat, ahol az utóbbi 5 napban kb. 100 ezer adag melegételt szolgáltunk fel, és pihenésre is volt lehetőségük.

A falu két pontján volt parkolóhely, de sokakat különbuszok hoztak. Persze volt némi probléma főleg a közlekedéssel kapcsolatban (dugók, kisebb koccanások), de nagyon sikeres volt az együttműködésünk a helyi önkormányzattal, ezeket közösen kezelni tudtuk. Meglátásom szerint a vendégek, a szervezők, a polgármester, a rendőrség és a helyi lakosok is elégedettek voltak a szervezéssel, nem volt ok komolyabb panaszra. A jövőben azon fogunk dolgozni, hogy ez az együttműködés még gördülékenyebb legyen – árulta el lapunknak Menachem Mendel Rubin főszervező, a csodarabbi leszármazottja.

– Ennek a rendezvénynek sokáig nem volt gazdája. Jöttek-mentek az autók, teljes káosz volt, főleg a covid alatt. Az idén azonban kötöttünk a Rubin családdal egy megállapodást, így hivatalossá vált, hogy ők a rendezvény szervezői és most már van kivel tárgyalni az önkormányzatnak és a rendőrségnek. Az idén ez már meg is látszott, a körülményekhez képest sikerült rendezett mederbe terelnünk a rendezvény lefolyását. Voltak minimális nehézségek, de ez természetes, hiszen 50 ezer ember fordult meg itt. Azt kell mondjam, hogy a rendőrség nagyon jól végezte a dolgát, tehát úgy gondolom, hogy sikeres rendezvényen van túl Bodrogkeresztúr – számolt be a Borsod24-nek Rozgonyi István polgármester.

Rozgonyi István polgármester

Kollégáink rákérdeztek a község vezetőjénél az ingatlanárak emelkedésének okaira is, mellyel kapcsolatban az alábbi választ kapták:

– Kezdetben csak a rabbi leszármazottjai és a családjaik jártak ide megemlékezést tartani, majd úgy 10 évvel ezelőtt kezdtek el tömegesen megjelenni a zarándokok. Ekkor kezdték felvásárolni a rabbiházat, illetve a környékbeli épületeket; kóserkonyhát, kóserszállást alakítottak ki. Később további családok jelentek meg, mint befektetők, akik vendéglátással és szállásadással foglalkoznak.

Ezek az ingatlanbefektetők akár 40-60 millió forintot is kifizetnek egy 10×10-es kádárkockáért, melyeknek nagy többsége olyan állapotban van, hogy még 20 milliót pluszban rá kell költeni.

Vannak olyanok, akik megvesznek egy házat, és szinte csak a yahrzeit napjaiban töltik itt az idejüket. Nem laknak itt életvitelszerűen, aztán az év további részében nincs ki gondozza ezeket az ingatlanokat. Persze akadnak, akik felújítják és rendben tartják a házakat, de ez nagyon elenyésző. A másik eshetőség pedig – mely szintén gyakori – hogy a felvásárolt ingatlanokon vendéglátóipari tevékenységet folytatnak, azonban mindezt illegálisan teszik. Mivel a legtöbb ilyen külföldön tartózkodik, nincs kapacitásunk arra, hogy behajtsuk rajtuk a kötelezettségeket. Közben pedig a régi háztulajdonosok máshol vesznek lakást, elszivárognak az emberek, csökken a lakosságszám.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Bodrogkeresztúr népessége 2011 óta évről-évre csökkenő tendenciát mutat. A 2011 és 2022 között eltelt bő évtizedben 1185-ről 934 főre csökkent a zempléni község lakosságszáma.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek